Cikkek Egyéb Szülőknek

Lélekneveléssel a COVID ellen

2021-03-04
Megihletett a 7-es szám… Mostantól minden héten írok Nektek valamit a 7-es szám bűvkörében. Kezdetnek jöjjön 7 javaslat a Covid ellen:
Lélekneveléssel a Covid ellen: elfogadás, védelem, megelőzés, erősödés, győzelem.
Kezdjük az elfogadással, mert anélkül ugyanis nincs miről beszélnünk: Covid van, volt, lesz, együtt kell vele élnünk, vagy bele kell halnunk. Amikor pedig nem ezzel foglalkozunk, töltsük el hasznosabban az időnket, ami megadatott. Erre teszek most 7 javaslatot a Léleknevelés módszer alapján:

1. A fizikai védelem nagyon fontos, hordj maszkot, és moss sűrűn szappannal kezet, tarts távolságot…! De ez nem elég! Az ember társas lény. Szükségünk van mások érintésére, közelségére, a gyermekeknek különösképpen, hogy a szocializációról már ne is beszéljek. Ha elfogadod, hogy nem csupán a testünk vagyunk, akkor bizony oda kell figyelnünk a lelkünk és a szellemi épségünk védelmére is, mert ezen sok minden múlhat.
2. Zárd ki a híreket! Épp eleget tudsz már ahhoz, hogy a napi halálesetek száma ne legyen fontos ahhoz, hogy tudd, mindent meg kell tenned a magad és családod érdekében. Ne hagyd magad felidegesíteni! Minél több negatív hírt hallasz, annál nehezebb lesz épeszűnek maradnod, vagy kivergődnöd az apátiából, rettegésből, depresszióból. Te döntöd el, mire figyelsz, és amire figyelsz, az lesz a fontos.
3. Győzd le az aggodalmad, mert attól nem lesz jobb senkinek, sőt…! Erről már írtam korábban itt: https://kidspirit.hu/az-aggodalom-termeszete-avagy…/…
Ha mentálisan már hatalmába kerített a félelem, akkor a vírust sem tudod legyőzni! Ha folyton idegeskedsz, stresszeled magad, azzal gyengíted az ellenálló képességedet, vagyis az immunrendszeredet! Márpedig az immunrendszered fog megvédeni és harcolni mindenféle vírussal!
4. Erősítsd meg magad lelkileg is, mert van lelki ellenálló képesség is: rezílienciának hívják. Ezt akkor tudod megtenni, ha tudatosan választod meg azokat a külső ingereket, amik jó hatással vannak rád. Pl.: hallgass olyan zenét, amit szeretsz, (Mozartról már tudományosan is bizonyították, hogy jót tesz), nézz jó filmeket (nem horror és nem a híradó), lapozgasd a régi fotóalbumot, nevess a gyermekeddel, vagy bármi olyasmit csinálj, ami benned kellemes érzést vált ki! Ez Te tudod!
5. A mozgás is segít a pozitív érzelmek kiváltásában, hiszen endorfint termel, ami egy öröm hormon. Ezért nagyon fel tud tölteni, ha kimozdulsz a szabad levegőre akárcsak sétálni egyet. Keress egy erdőt, vagy parkot, és amikor senki nem lát (vagyis nincs a közeledben), mindenképp vedd le a maszkod, és lélegezz hosszan, mélyeket! A gyermekek életében – különösen kisgyermekkorban – óriási jelentősége van a mozgásnak, hiszen a nagymozgások begyakorlása megalapozza a tanulási képességeket, segít az idegrendszer megfelelő fejlődésében. A jóga jótékony hatásáról Halmos Eszter a Léleknevelés Anya-Jóga oktatója ezt írja: “Az ismeretlentől (pl.:a Covidtól) való félelem folyamatos stresszt jelent a szervezetünknek, ami túlzott adrenalin termelésre sarkallja (“fuss vagy üss”). Ha ez tartósan fennáll, immunrendszerünk legyengül, folyamatosan fáradtak, enerváltak vagyunk, stb. A jóga paraszimpatikus idegrendszerre gyakorolt hatása ezt a folyamatot megállítja, szívverésünk lelassul, emésztésünk jobb lesz, sejtjeink sokkal több oxigénhez jutnak, immunrendszerünk erősödik, pihentek, nyugodtak leszünk. És persze alakul-fejlődik testünk-lelkünk-szellemünk. Ezt a paraszimpatikus hatást elérhetjük légző gyakorlatokkal, meditációval, kedvesünk, gyermekeink átölelésével, kisállatunk simogatásával, a természetben tett nagy sétával, kirándulással. Szabadon lehet választani… Csak ne gubózz be, olvasva az ijesztő híreket!”

Eszter Teimer-Halmos
6. Ne felejts el körülnézni és észrevenni a körülöttünk lévő mindennapi csodákat is: a természet épp újjászületik! Hatalmas, nálunk sokkal nagyobb, ismeretlen erők munkálkodnak a háttérben, és ez a teremtő erő ránk is jótékony hatással van, ha hiszünk benne! A környezetünkben megjelenő valóságot mi magunk formájuk belülről. Ezért fontos, hogy a bensőnknek is megadjuk azt, amire valóban szüksége van. Lelkünk ugyanúgy képes az újjászületésre, ahogy a természet.
7. Mutass jó példát, mert ragadós! Elsősorban a gyermekeid számára. Legyél a Léleknevelés küldötte, és érezd jól magad a bőrödben (meg a bőröd alatt is), a szíved mélyén! A Léleknevelés kulcsa a Lélekszeretés. Élj szívből, hallgass az ösztöneidre – vagyis a szívedre -, láss a szíveddel, szeresd magad, és válaszd a boldogságot! Így győzhetsz!
„Aki másokat ismer: okos, aki önmagát ismeri: bölcs. Aki másokat legyőz: erős, aki önmagát legyőzi: hős.” /Lao-Ce/
Rácz Mónika Léleknevelés gyermekszakértő
Minden jog fenntartva.
2021. március 3.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply